Rechters maken plan voor betere aanpak schulden

Rechters maken zich zorgen over een grote groep Nederlanders die met schulden kampt en daardoor telkens weer in juridische procedures verwikkeld raakt. Die procedures lossen de problemen vaak niet op, maar maken ze eerder erger. De Rechtspraak wil daar verandering in brengen, onder meer door de inzet van een speciale schuldenrechter, betere voorlichting en toegang tot de rechter en samenwerking met onder meer gemeentes.

<LEES VERDER>

<VISIEDOCUMENT SCHULDENPROBLEMATIEK>

ACM waarschuwt voor agressieve incassobureaus

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor de agressieve werkwijze van incassobureaus AMK Company, Be Clean, Debt Pay, Activa Finance/Activa Collectum, Co Jansen en Unic Parts.

Volgens de toezichthouder zetten de incassobureaus consumenten onder druk om onterechte rekeningen te betalen.

<LEES VERDER>

 

Enschede helpt gedupeerden bewindvoerder Varsseveld. Wethouder Arjan Kampman: noodscenario voor gedupeerden uit Enschede.

In Enschede woonachtige cliënten van het bewindvoerderskantoor, die door mogelijke fraude van het bureau in de problemen zijn gekomen, kunnen rekenen op steun van de gemeente. Enschede wil ze 50 euro leefgeld in de week voorschieten. “Twaalf cliënten van het bewindvoerderskantoor uit Enschede zijn bekend bij ons, omdat zij een bijstandsuitkering hebben”, zegt wethouder Arjan Kampman. “Dit is een schrijnende situatie en daarvoor hebben we een noodscenario opgezet. Maar Enschedeërs die op vrijwillige basis de bewindvoering laten doen zijn niet bij ons in beeld. Als zij zich melden, kunnen ook zij voor de noodregeling in aanmerking komen”

Meer invloed

Kampman wil als gemeente meer invloed op de kwaliteit van bewindvoering. “We zijn daar met de rechtbank over in gesprek. Bij de Stadsbank Oost-Nederland werken professionele bewindvoerders, die werken voor 22 Twentse en Gelderse gemeenten. Misschien kunnen we de afdeling bewindvoering bij de Stadsbank uitbreiden, dan hebben we meer grip op de kwaliteit. Maar dat kan alleen in overleg met de rechtbank. Laten we eerlijk zijn: private bureaus voor bewindvoering hebben er belang bij, dat cliënten zo lang mogelijk onder bewind blijven, want daar verdienen ze aan.”